Varför en rökdetektor kan rädda ditt liv

Varför en rökdetektor kan rädda ditt liv

De flesta bränder som leder till skador och dödsfall inträffar på natten när du sover. Då är du helt försvarslös om det inte finns någon rökdetektor eller brandvarnare. En rökdetektor som fungerar är en mycket billig livförsäkring. Alla rökdetektorer som säljs i Sverige måste uppfylla särskilda säkerhetskrav och leva upp till de krav som EU har satt. Köper du en rökdetektor i Sverige kan du känna dig lugn och sova gott på natten.

Rökdetektor eller brandvarnare?

Rökdetektor och brandvarnare är två termer som ofta används när man pratar om säkerhet i hemmet. Du undrar kanske var det är för skillnad på dessa alarm? En rökdetektor detekterar rök. Den varnar i ett tidigt skede innan en eld brutit ut. En rökdetektor har en speciell lins som är placerad i rökdetektorn som känner av röken. En rökdetektor varnar alltså mycket tidigt i brandförloppet. Brandvarnare eller brandlarm aktiveras med hjälp av detektorer eller sensorer som känner av värme men ibland också rök.

Nackdelar

En rökdetektor aktiveras ibland för lätt och ger då falsklarm. Nästan alla har någon gång råkat ut för en tjutande rökdetektor när man lagar mat eller har något i ugnen. Ibland får brandkåren rycka ut helt i onödan vilket kostar mycket pengar för samhället. Ofta stänger man av larmet för att få tyst på det och för att kunna laga färdigt maten och sedan glömmer man ibland att sätta på det. Det säger sig självt att en rökdetektor som är avstängd utför en säkerhetsrisk för ditt hem. Om larmet ofta sätts på i onödan så kanske man till slut inte reagerar på det längre och inte reagerar som man ska när det väl gäller. Det kan också vara störande att ha en rökdetektor som tjuter i tid och otid.

Var ska jag sätta upp den?

Du ska alltid ha en brandvarnare på varje våning i din bostad. Du kan gärna sätta upp dem i närheten av trapporna och intill sovrum och kök. De bör placeras i taket mitt i rummet men alltid minst 50 centimeter från väggen. Det går också att montera en rökdetektor på väggen, då ska de monteras högt upp, cirka femton centimeter från taket. Utrymmet runt rökdetektorn ska alltid vara minst 50 centimeter och de ska inte sättas nära ventilationssystem. Många rökdetektorer kommer med universalfäste så du behöver inte borra i taket för att sätta upp den. Har du hög takhöjd så välj en rökdetektor med fjärrkontroll så att du enkelt kan stänga av larmet.

© 2024 A MarketPress.com Theme