Vad är fast bredband

Att ha någon form av tillgång till internet är för de flesta en självklarhet idag. Dock kan det vara svårt att veta vad man ska införskaffa till sin bostad, eftersom det finns många olika alternativ att välja mellan. I följande artikel står allt som är värt att veta om fast bredband. Det redogörs bland annat för vad fast bredband är och på vilka sätt det kan levereras till ens bostad.

Detta är fast bredband

Idag används internet mer än någonsin. De allra flesta i Sverige har en lösning för att möjliggöra tillgången till internet hemma. Här finns det lite olika alternativ. En lösning är mobilt bredband, vilket finns med både obegränsad och begränsad mängd surf. Ett mobilt bredband är dessutom möjligt att ta med sig om man ska resa iväg, eftersom det levereras i en bärbar router.

Det allra vanligaste alternativet i svenska hushåll är emellertid så kallat fast bredband. Oftast innebär ett fast bredband att man betalar en månadskostnad, och för det får man obegränsad mängd surf. Ett fast bredband är att föredra om man är flera som ska använda sig av internet i samma hushåll, och man vill vara säker på att ha en stabil och snabb uppkoppling. Det som kännetecknar ett fast bredband är att det är trådbundet, alltså att det levereras via en av tre följande lösningar:

  • Fiber
  • ADSL (telejacket)
  • Uttaget för kabel-tvn

Fiber, ADSL och kabel-tv

De flesta bredbandsabonnemang i Sverige går via fiber. Det innebär att dataöverföringen transporteras via ljussignaler i vad som kallas för optisk fiber. I bostaden omvandlas ljussignalerna till elektriska signaler som möjliggör för olika uppkopplade enheter att ta emot information. Huruvida man har möjlighet att ta emot bredband via fiber hemma beror på om ens bostad är ansluten till ett stadsnät eller ett annat öppet fibernät.

ADSL kallas även för ”kopparnätet” och går via telenätet, och ansluts via telejacket i bostaden. Innan 2013 vad ADSL den vanligaste formen av bredband som användes i Sverige. Idag är fiber vanligare.

Bredband via uttaget för kabel-tv är ytterligare en lösning för fast bredband. Här levereras bredbandet via koaxialkabelnätverket, vilket är samma nätverk som används för att skicka signaler till en TV-apparat.

© 2024 A MarketPress.com Theme