Fornasetti baserades sin kollektion på en kvinnas utseende

Den italienske konstnären Piero Fornasetti var den man som låg bakom det berömda varumärke som än idag bär hans efternamn. Han etablerade detta i Milano under 1950-talet och varumärkets allra mest berömda och populära design föreställer den vackra italienska skådespelerskan och sångerskan Lina Cavalieri. Hon kallades på sin tid för “världens vackraste kvinna” och många människor, inklusive Piero, var helt hänförda av hennes utseende.

Fornasetti blev hänförd av Cavalieris utseende och använda det som motiv

Fornasetti valde alltså att basera sin kända kollektion på hennes utseende. Han gjorde detta genom att rama in hennes ansikte på en väggtallrik. Idag finns det hundratals olika variationer av dessa tallrikar och även andra föremål som bär hennes ansikte. Hennes stirrande ögon har faktiskt med tiden blivit en vida känd symbol som fullkomligen osar lyx. De olika tallrikarna samt de övriga föremålen i kollektionen är nämligen allt annat än billiga.

Kollektionen har också vuxit och expanderats. Detta gör att den idag innefattar så många fler föremål än enbart väggtallrikar. Den inkluderar allt från askkoppar och klockor till filtar och mycket mer. Men även om det är de föremål som föreställer Lina Cavalieri och hennes utseende stannar inte Pieros designer vid detta motiv. Han har nämligen även designat möbler och andra föremål där vissa har Cavalieris utseende som motiv och somliga föremål istället har andra sådana.

Han använde sig framför allt av tre symboler i sina designer

Piero Fornasetti var inte bara en konstnär. Han bar även flera andra hattar – han skulpterade, inredde och graverade. Den visuella formgivning som han skapade under sin karriär känns omedelbart igen av kännare och entusiaster. Hans konstverk är också väldigt engagerande och hänförande.

Till de symboler som han använde i sina designer märks framför allt:

  • Lina Cavalieri. Som vi redan har nämnt fick den italienska sångerskan och skådespelerskan Lina Cavalieri stå modell för flera av Pieros drygt 11 000 olika föremål.
  • Solen. Solen är en symbol som ofta representera värme, liv och frid.
  • Tiden. Tiden är en symbol som kan representera allt från livscykeln till rörelse, förändring och en begränsad tidsrymd.

© 2024 A MarketPress.com Theme